Jannis Brevet

Jannis Brevet verdiende zijn sporen in gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland. Diverse malen bekroonde hij keukens met de felbegeerde Michelin- sterren. In 2001 namen Jannis en Claudia Brevet het gerenommeerde restaurant Inter Scaldes over en in 2018 werd Jannis beloond met een derde Michelinster***. Jannis en zijn vrouw Claudia zijn groot fan van de modernen, de verfijnde, minimalistische kunst van na 1950, de naoorlogse periode, met een voorkeur voor (geometrische) abstract. Gaandeweg heeft hun belangstelling voor minimalistische kunst de overhand gekregen. Inmiddels bezitten zij een grote verzameling Zero Art kunst.

Al op jonge leeftijd tekende/schilderde Jannis figuratief en portret. De liefde voor het koken was in die tijd groter en hij vervolgde zijn weg naar de koksopleiding. Door zijn veeleisende werkzaamheden als keukenchef en later zijn eigen restaurantbedrijf ontbrak het Jannis aan tijd en zijn er lange tijd geen werken van zijn hand gekomen. In 2015 kreeg hij de ruimte om zijn passie voor het schilderen weer op te pakken. Hij is een bevlogen minimalistisch kunstenaar. Zijn motto ”Niets is zo moeilijk als eenvoudig koken” en ‘de kunst van het weglaten’, kreeg ook prioriteit in zijn kunstwerken. Met vrij simpele materialen, als karton, spijkers, touw, eierschalen, en cortenstaal , maakt hij naast olieverf schilderijen bijzondere creaties en beeldende kunst. Zijn werk wordt tentoongesteld in het Hotel-Manoir Inter Scaldes, te Kruiningen.

Wat Jannis boeit is de synesthesie tussen kunst en koken; de verbinding tussen waarnemingen en voorstellingen uit verschillende zintuigsferen. Kleuren, lijnen, vormen en structuren inspireren bij het koken. ‘Ik kook de beelden niet na, het inspireert me meer een bepaalde richting uit. “Het beïnvloedt mijn keuze van ingrediënten of de manier waarop ik het bord opmaak en het servies dat ik gebruik”. Jannis is op een bewonderenswaardige manier wars van trends. Je kunt hem echter niet alleen maar het predicaat traditioneel geven, omdat hij zijn eigen lichtvoetige, verfijnde, geraffineerde, maar toch ook oorspronkelijke manier van koken trouw blijft. Hij kookt direct, zuiver en transparant.

‘Een uitgebalanceerde compositie is het resultaat van techniek, creativiteit en productkennis’. Dit uitgangspunt vind je ook in zijn kunstwerken terug.