De vrouw achter de wijnkaart

Sommelier van het Jaar: Tessa van de Wouw

Een goed gekozen wijn kan een gerecht naar een hoger niveau tillen. Bij Inter Scaldes is die kunst in handen van Tessa van de Wouw. Op 10 februari 2025 werd ze door Gault&Millau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar – een bekroning van haar vakmanschap en passie voor wijn. Maar hoe kwam deze 29-jarige energieke vakvrouw op dit punt?

Tessa’s wijnroute

Tessa (1995) begon haar carrière bij Restaurant De Lindehof, waar haar talent voor gastvrijheid al snel opviel. In 2018 behaalde ze de derde plaats bij de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Een jaar later maakte ze de overstap naar Inter Scaldes, destijds onder leiding van voormalig eigenaar en driesterrenchef Jannis en Claudia Brevet, waar ze begon als restaurantmanager.

In 2022 kreeg ze, op slechts 26-jarige leeftijd, van Jannis Brevet de kans om sommelier te worden – en dat bij een van de meest gerenommeerde restaurants van Nederland. "Het kwam onverwachts op m’n pad, maar werd al snel een passie. Jannis Brevet moedigde mij aan om deze rol op mij te nemen. Ik ademde waar het restaurant voor stond… maar ik miste nog kennis over wijn. Daarom begon ik met studeren. In 2022 en 2023 behaalde ik de eerste twee sommelierlevels: Introductory en Certified. Daardoor was ik helemaal op de hoogte van de wijnwereld."

Gault & Millau over Tessa van de Wouw

"Deze gedreven wijnkenner heeft een grote hoeveelheid lef en kennis die haar naar de top heeft gebracht. Ze maakt combinaties die niet iedereen begrijpt, wat haar uniek maakt als sommelier. Ze weet de gast iedere keer opnieuw te verrassen en verbazen."

Een wijnkelder met 4.500 flessen

Als sommelier van Inter Scaldes beheert Tessa een indrukwekkende wijncollectie: 700 labels en 4.500 flessen, verdeeld over twee kelders – één voor Franse wijnen en één voor internationale selecties. Haar voorkeur? Oude Rieslings, elegante Champagnes en zonnige rode wijnen uit Spanje en Italië. Ze staat bekend om haar vermogen om gasten te verrassen. Niet alleen met klassiekers, maar juist met onbekende parels.

"Over smaak valt niet te twisten. En dat is soms best een uitdaging," vertelt Tessa. "Niet iedereen begrijpt de combinaties die ik maak. Maar zoals Gault&Millau zei tijdens de uitreiking van de award: juist dát maakt mijn manier van werken uniek."

 

Wijn proeven met Tessa

Drinkt naast wijn Campari, zwarte koffie en bruiswater.

Tijdens haar eerste dag als sommelier liet ze een fles rode wijn vallen in de kelder. ‘De vlek zit er nog steeds.’

Bijzonder aandenken aan haar sleutelbos hangt de kurk van de eerste Champagne die ze verkocht.

Uniek talent Ze herkent gasten aan de wijn die ze eerder bestelden.

Op haar wijnbucketlist staat een oude jaargang van de Riesling G-Max van Keller drinken.

Een heuse kersttraditie is proosten met een Tignanello van Antinori – een wijn die ze ooit spotgoedkoop vond op een Toscaanse wijnkaart.

Vakantie? Bijna altijd naar een wijnstreek, samen met haar vriend Bram (sous-chef bij Inter Scaldes).

Verzamelt oude Rieslings en bijzondere wijnopeners.

Haar favoriete rode wijnen zijn die de zon in je glas laten proeven, vooral uit Spanje en Italië

Haar grootste inspiratie is haar vader, die vinoloog is.

Drinkt ze vaak een heel glas? Nee, ze proeft vaker dan dat ze écht drinkt.

Hef het glas samen met ons!

Nieuwsgierig naar de wijn-spijscombinaties van Tessa van de Wouw? Maak nu uw reservering bij Inter Scaldes en laat u verrassen door de wijnen die Tessa bij uw gerechten selecteert.